Eten uit eigen tuin is puur genieten. Maar welke stappen moet je volgen om te kweken, stekken, zaaien en oogsten uit eigen tuin? Bij ons tuincentrum kun je terecht voor alle vragen en artikelen rondom kweken. Een echte kweekschool dus!
Zelf gekweekt
Kweken, stekken, zaaien en verspenen, oogsten uit eigen tuin...wat heb je nodig en welke stappen volg je? De kweekschool spijkert je bij. Eerst zaaien en straks oogsten, hoe leuk is dat? Als je planten gaat zaaien die straks buiten in de volle grond of een grote pot verder gaan groeien, gebruik dan turfpotjes. Die zijn ideaal en daarmee hoef je kwetsbare wortels niet te verstoren en kan je plantje met pot en al zo de grond in en meteen verder groeien.
Kiemgroenten
Het is nu de perfecte tijd om zelf te gaan kweken. En voor het kweken van de supergezonde kiemgroenten heb je niet veel meer nodig dan zaden en een kweekbak of een compleet kweeksetje en een lichte vensterbank. Tien dagen na het zaaien kan er al geoogst worden. Knip de kiemplantjes op ongeveer 1/3 vanaf de grond af met een scherp schaartje. De plantjes kunnen direct gegeten worden zonder te wassen, ze zijn namelijk biologisch en onbespoten. De plantjes groeien gewoon weer aan, nadat je ze de eerste keer geknipt hebt. De keer erna kun je ze met wortels en al uit het kweekbakje halen en de wortels afknippen. De wortelts gooi je weg, de rest kan lekker op brood of in een salade. Kweek smakelijk!
Zelf kruiden drogen?
Tip: Als je kruiden lekker groeien, knip ze dan af zodat je straks nog kunt genieten van hun geuren en smaken. Knip de jonge toppen af, bind ze tot bosjes met touw en hang ze ondersteboven op een luchtige plek uit de zon. Gedroogde kruiden zijn geschikt voor in thee, bad en om op te eten.