Met al die plensbuien van de laatste tijd zijn het helaas niet alleen de pannen die nat worden. De grond raakt verzadigd, overstromingen liggen op de loer. Daarom een artikel over de watervriendelijke tuin.
Ellende of plezier?
Wanneer de grond, de goten en het riool te veel water te verwerken krijgen, kunnen straten, kelders en tuinen onderlopen. Die narigheid kunt u op veel manieren voorkomen, onder andere door de tuin voor maximaal 30 tot 40 procent te betegelen en voor de rest te beplanten. Een groen (sedum)dak op huis, schuur of garage vangt ook regenwater op, evenals een regenton en een vijver in de tuin. Water is tegelijkertijd onmisbaar voor de tuin, want planten, struiken en bomen hebben water nodig om te groeien en te overleven en water trekt insecten en kleine dieren als salamanders, kikkers, vogels en egels aan. In de zomer zorgt een vijver of ander waterelement voor verkoeling, en het gekabbel van water werkt bovendien heerlijk rustgevend.
Waterminnaars
Gelukkig zijn er ook veel planten, struiken en bomen die van natte voeten houden – naast de bekende vijver- en oeverplanten. Een kleine selectie voor vochtige of drassige plekken in uw tuin:
Kleine tot middelgrote bomen:
- Zwarte berk (Betula nigra)
- Esdoorn (Acer negundo)
- Meidoorn (Crataegus mollis)
Struiken:
- Kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
- Kornoelje (Cornus sericea)
- Sneeuwbal (Viburnum cassinoides)
Vaste planten:
- Engelwortel (Angelica sylvestris)
- Koninginnekruid (Eupatorium)
- Lobelia fulgens en Lobelia syphilitica
- Ruit (Thalictrum flavum)
- Schildblad (Darmera peltata)
Siergrassen als struisriet (Calamagrostis canadensis) en zegge (Carex)
Varens als de smalle stekelvaren (Dryopteris carthusiana) en koningsvaren (Osmunda regalis)